Facebook is na maandenlange speculaties nu eindelijk genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.
De beursgang was oorspronkelijk vrijdag 18 mei gepland om 11.00 uur plaatselijke tijd (17.00 Nederlandse tijd), maar liep een half uur vertraging op. Dat kwam volgens zakenbank Morgan Stanley die de beursgang begeleidt door het belachelijk hoge aantal orders van particulieren. Daardoor was het moeilijk om een openingskoers te bepalen.
Op het moment dat de handel van start ging, was de koers van het aandeel 42,05 dollar om daarna snel richting de introductiekoers van 38 dollar te zakken. Na vermoedelijk steuninkopen van de begeleidende zakenbanken, die de taak hebben de koers op de eerste handelsdag stabiel te houden, steeg het aandeel weer licht naar 40 dollar.
Facebook 110 miljard dollar waard
Met een koers van rond de 40 dollar bedraagt de beurswaarde van Facebook 110 miljard dollar (86 miljard euro). Het bedrijf is nu meer waard dan bijvoorbeeld het online warenhuis Amazon (98 miljard dollar) en gemeten naar beurswaarde meer dan Unilever, ING, Philips en AkzoNobel bij elkaar.
De hamvraag de komende weken en maanden is of het bedrijf echt zoveel waard is. Het bedrijf had in 2011 een omzet van 3,7 miljard dollar en een winst van iets meer dan een miljard.
Beleggers betalen nu bijna 110 keer de winst over de afgelopen twaalf maanden. Die prijs is alleen te rechtvaardigen als de winst de komende tijd fors blijft toennemen. De crux is of Facebook het huidige groeitempo kan volhouden. Zie ook deze analyse
van Allard Gunnink.
Het sociale netwerk Facebook heeft nu wereldwijd 900 miljoen actieve gebruikers. Dat is veel, maar spannend is vooral of Facebook op mobiele apparaten net zo veel geld kan verdienen met internetadvertenties en games als via pc's.
Het bedrijf gaf afgelopen week zelf aan dat daar een risico ligt. Het aantal Facebookers dat een mobiel apparaat gebruikt groeit snel en lag in maart op 488 miljoen. Maar omdat Facebook minder advertenties kan verkopen op een mobiele telefoon, dan op de gewone website, profiteert het bedrijf nauwelijks van de toename van het aantal mobiele gebruikers.
Miljardairs
De beursgang leverde in ieder geval een aantal mensen heel veel geld op. De 28-jarige chief executive officer Mark Zuckerberg heeft een deel van zijn aandelen verkocht. Maar hij houdt nog 503,6 miljoen aandelen en opties over. Bij een prijs van 40 dollar per aandeel is Zuckerberg zeker 20 miljard dollar waard. Daarmee is hij rijker dan de oprichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, aldus persbureau Bloomberg .
Zuckerberg is niet de enige die superrijk wordt met de beursgang van Facebook. Een reeks kleinere en grotere aandeelhouders kan miljoenen tot miljarden bijschrijven. Onder hen is Bono. De U2-zanger investeerde via de firma Elevation Partners in Facebook. De site voor popnieuws NME meldde dat Bono's pakket meer dan 1,5 miljard dollar waard zou zijn, maar volgens het blad Billboard is dit onzin en verdient de zanger hoogstens een paar miljoen op z'n investering.
Grootverdiener aan Facebook is ook Dustin Moskovitz, de 27-jarige studiegenoot van Zuckerberg op Harvard en mede-oprichter van Facebook. Moskovitz heeft volgens het prospectus 133,7 miljoen aandelen Facebook en kijkt aan tegen vermogen van ruim 5 miljard dollar. Moskovitz verliet Facebook in 2008 om z'n eigen softwarebedrijf op te richten, genaamd Asana.
Andere opvallend naam: Peter Thiel, een bekende Amerikaanse durfinvesteerder. Hij voorzag Facebook in 2004 als eerste van extern geld en stopte 500 duizend dollar in het bedrijf. Zijn bedrijf verkocht voor 638 miljoen dollar aandelen Facebook bij de beursgang. Thiel heeft nog 28 miljoen aandelen over, ter waarde van ruim een miljard dollar. Zijn eerste investering in Facebook is zo'n 3.000 keer over de kop gegaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl